Actueel

Vluchtroutes in VvE’s: Wat moet u weten over de veiligheid?

Header

Bij Gewoon Goed VvE Beheer hechten we veel waarde aan de veiligheid van bewoners in appartementencomplexen. Een belangrijk aspect van deze veiligheid is het vrijhouden van vluchtroutes. In dit artikel bespreken we de relevante regelgeving en bieden we praktische tips om ervoor te zorgen dat iedereen in geval van nood veilig het gebouw kan verlaten.

Waarom Het Vrijhouden van Vluchtroutes Zo Belangrijk Is

In veel appartementencomplexen worden hallen en trappenhuizen gebruikt om spullen neer te zetten, zoals meubels, decoratie of voertuigen zoals scootmobielen. Hoewel dit misschien praktisch lijkt, vormen deze objecten in noodsituaties een serieus risico. Sinds 1 juli zijn deze spullen in vluchtwegen wettelijk verboden. Ook tijdelijk opgeslagen meubilair is niet toegestaan. Voor de veiligheid van alle bewoners is het belangrijk om deze regels na te leven en vluchtwegen altijd vrij te houden.

Het Besluit Bouwwerken Leefomgeving en Brandveiligheid

Per 1 juli is de wetgeving aangescherpt met het Besluit Bouwwerken Leefomgeving, dat het Bouwbesluit 2012 vervangt. In dit besluit zijn strikte eisen vastgelegd voor de materialen en objecten die in gemeenschappelijke ruimten van wooncomplexen mogen staan. Deze regels zijn bedoeld om de kans op brand en de gevolgen ervan te beperken.

Toegestane Materialen in Gemeenschappelijke Ruimten

Volgens de nieuwe wetgeving mogen alleen materialen die voldoen aan strikte brandveiligheidsnormen in gemeenschappelijke ruimtes worden geplaatst. Hieronder valt:

  • Materialen zoals metaal, glas of steenachtige materialen die onbrandbaar zijn.
  • Objecten die voldoen aan NEN 6064, de norm voor brandbaarheid.
  • Materialen die voldoen aan brandklasse A1 zoals gedefinieerd in NEN-EN 13501-1.
  • Vloerbedekking die voldoet aan de brandklassen BFL-S1 of CFL-S1.

Daarnaast mogen enkele kleine objecten geplaatst worden, zoals:

  • Bewegwijzering en informatieborden.
  • Decoratie bij de toegang van een woning, bijvoorbeeld een kleine foto of schilderij van maximaal 0,5 m².
  • Een deurmat van maximaal 0,5 m².

Wat is Verboden in de Vluchtroutes?

Om de brandveiligheid te waarborgen, zijn de volgende objecten niet toegestaan in vluchtwegen:

  • Meubilair
  • Fietsen, brommers en scootmobielen
  • Afval(stoffen) en kratten
  • Decoratie die niet voldoet aan de brandveiligheidseisen
  • Vloerbedekking die niet brandveilig is

Tips voor Bewoners en VvE-Beheerders

  1. Neem de regels op in het huishoudelijk reglement. Dit zorgt ervoor dat alle bewoners zich bewust zijn van de voorschriften.
  2. Bied alternatieve parkeermogelijkheden aan voor scootmobielen. Voor bewoners die afhankelijk zijn van een scootmobiel, kunt u samen naar een veilige plek zoeken, bijvoorbeeld een garage of aparte parkeerplek.
  3. Laat de brandveiligheid in het gebouw controleren. Regelmatige controle door een professional helpt om potentiële risico’s vroegtijdig te signaleren en te verhelpen.
  4. Organiseer een informatiebijeenkomst of ledenvergadering. Het kan lastig zijn om bewoners aan te spreken over het gebruik van vluchtwegen. Door een professional uit te nodigen, kunnen regels en risico’s duidelijk en neutraal besproken worden.

Hoe Staat het met de Brandveiligheid in Uw Complex?

Een veilige woonomgeving begint bij goed beheer. Laat de brandveiligheid in uw gebouw beoordelen, zodat u zeker weet dat aan alle eisen wordt voldaan en bewoners veilig kunnen evacueren in geval van nood.

Heeft u vragen over brandveiligheid of wilt u meer weten over wat Gewoon Goed VvE Beheer voor uw appartementencomplex kan betekenen? Neem dan gerust contact met ons op via info@gewoongoedvve.nl of ons contactformulier. Samen zorgen we voor een veilige woonomgeving voor iedereen.

Author

Geschreven door

Ference Geurts

Neem contact op

Neem vrijblijvend contact met ons op

Contactformulier

Contactgegevens

  • info@gewoongoedvve.nl
  • 085 401 81 87
  • Voorstraat 30
    3231BJ Brielle
Openingstijden (op afspraak)

Ma t/m vr 09:00 - 17:30*

Za* & zo Gesloten

Aangesloten bij: